روش های مختلفی برای اخذ پذیرش تحصیلی آلمان در کارشناسی ارشد وجود دارند. بهترین روش برای شما به رشته ای که می خواهید در آن تحصیل کنید و کشوری که در آن زندگی می کنید بستگی دارد. موارد مورد نیاز و مهلت های ثبت نام در دانشگاه های مختلف و همینطور برای رشته های مختلف متفاوت هستند. در این پست، پاسخ مهم ترین پرسش هایتان را پیدا خواهید کرد.
برای کدام دانشگاه اپلای کنم؟
این انتخاب به دو مورد بستگی دارد: جایی که مدرک فارغ التحصیلی خود را از آن گرفته اید و رشته ای که دوست دارید در آینده در آن تحصیل کنید. سه موسسه مختلف در آلمان مسئول ثبت نام دانشجویان هستند: موسسهی ثبت نام برای تحصیلات تکمیلی (Stiftung für Hochschulzulassung)، خدمات ثبت نام دانشگاه برای دانشجویان بین المللی (Arbeits- und Servicestelle für Internationale Studienbewerbungen, uni-assist) و خود دانشگاه ها. این که باید مدارک خود را به کجا تحویل بدهید به محدودیت های ثبت نام برای رشته شما بستگی دارد. به همین دلیل است که باید در ابتدا ببینید آیا محدودیتی برای ثبت نام در رشتهی شما وجود دارد یا خیر.
محدودیت های اخذ پذیرش تحصیلی آلمان چه هستند؟
حتی اگر تمام شرایط لازم برای تحصیلات آکادمیک در آلمان را داشته باشید، معمولا ساده نیست که در رشته ای که انتخاب کرده اید، ثبت نام کنید زیرا در آلمان تعداد کسانی که اپلای می کنند بسیار بیشتر از تعداد صندلیهای خالی در برنامه های دانشگاهی است. محدودیت های ثبت نام مشخص می کنند که چه کسی اجازه دارد در آن رشتهی مشخص تحصیل کند. این محدودیت ها ممکن است به طور محلی تنظیم شده باشند، که یعنی تنها برای یک دانشگاه خاص وجود دارند. اما، ممکن است آن ها برای کل کشور آلمان باشند، یعنی در سطح کشوری.
چه رشته هایی به طور محلی محدود می شوند و چه رشته هایی به طور کشوری؟
پزشکی، داروسازی، دام پزشکی، دندان پزشکی و مدیریت اطلاعات جغرافیایی رشته های بسیار محبوبی هستند و بنابراین در همهی دانشگاه های آلمان برای آنها محدودیت هایی وجود دارند. در این رشته ها معیاری به عنوان numerus clausus) NC) (ارزش نمره ها) وجود دارد. این معیار یک حداقل نمرهی مشخص شده برای گواهی دیپلم یا لیسانس شما است. محل های تحصیل توسط موسسه ثبت نام برای تحصیلات تکمیلی مشخص می شوند. برای ثبت نام در این رشته ها باید به این موسسه اپلای کنید.
بعضی رشته ها تنها در بعضی دانشگاه ها محدودیت دارند. آن ها NC هم دارند اما این عدد توسط دانشگاه مشخص می شود. متقاضیان گاهی باید آزمون ورودی بدهند یا در مصاحبه شرکت کنند. این معیار ها بین موسسه های آموزش عالی مختلف و بین رشته های مختلف متفاوت است. راهنمای تحصیلات تکمیلی (Hochschulkompass) با توجه به محدودیت های رشته ی انتخابیتان شما را راهنمایی می کند.
اگر من اهل کشور های خاص باشم چطور؟
اگر رشتهی شما یک NC کشوری دارد، باید به موسسه ثبت نام برای تحصیلات تکمیلی اپلای کنید. در غیر این صورت، یا از طریق خدمات ثبت نام دانشگاه برای دانشجویان بین المللی (uni-assist) یا مستقیما به خود دانشگاه اپلای می کنید، این بستگی دارد که آیا دانشگاهی که انتخاب کرده اید عضوی از موسسهی خدمات ثبت نام هست یا خیر. می توانید لیست دانشگاه های عضو این موسسه را در وب سایت Uni-assist پیدا کنید.
اگر من اهل کشور دیگری باشم چطور؟
اگر مدرک دیپلم خود را از یک مدرسهی آلمانی گرفته اید، پس فرآیندی که طی می کنید مانند دانشجویان مورد ۴ است. در غیر این صورت، همیشه باید از طریق خدمات ثبت نام دانشگاه برای دانشجویان بین المللی (uni-assist) یا خود دانشگاه (اگر دانشگاه عضو این موسسه نیست) اپلای کنید. حتی اگر رشتهی مورد نظر شما NC دارد.
به چه مدارکی برای اخذ پذیرش تحصیلی آلمان احتیاج دارم؟
در دفتر دانشجویان خارجی (Akademischen Auslandsamt) دانشگاه خود یاد می گیرد که روش اخذ پذیرش تحصیلی آلمان چگونه است و باید چه مدارکی را تحویل دهید. فرم ها و اطلاعات لازم، که با توجه به مسیر ثبت نام هر دانشگاه متفاوت هستند، در پورتال اپلیکیشن uni-assist یا موسسه ثبت نام برای تحصیلات تکمیلی قابل دسترسی هستند. معمولا به مدارک زیر نیاز خواهید داشت:
- کپی تایید شده مدرک قبولی در آزمون ورودی برای تحصیلات تکمیلی
- گزارشی از رشتهی تحصیلی و نمرات (که باید رسمی باشند و به همراه ترجمه ی رسمی ارائه شوند).
- کپی تایید شده مدارک تحصیلی دانشگاهی قبلی (اگر موجود است).
- عکس با اندازهی پاسپورت
- فوتوکپی پاسپورت (با نام و عکس)
- مدرک زبان
- SOP
- رزومه
تنها کپی های تایید شدهی رسمی و ترجمه های رسمی مورد قبول قرار می گیرند. به عنوان مثال، می توانید این مدارک را در سفارت آلمان در کشور خود تهیه کنید. بعضی از موسسات آموزش عالی مدارک به زبان انگلیسی و فرانسوی نیز قبول می کنند.
هزینهی اخذ پذیرش تحصیلی آلمان چقدر است؟
شما باید هزینهی تهیهی مدارک رسمی و آزمون زبان آلمانی که ممکن است نیاز داشته باشید را بپردازید. همینطور خود اخذ پذیرش تحصیلی آلمان نیز مقداری هزینه بر است. اگر از طریق uni-assist اپلای کنید، بررسی مدرک زبان و بازبینی اولیه مدارکتان ۷۵ یورو برای موسسه های تحصیلات تکمیلی اولیه هزینه خواهد داشت. هر اپلیکیشن دیگر در همان ترم ۱۵ یورو به ازای هر دانشگاه هزینه خواهد داشت. دانشگاه ها هم هزینه ای برای بررسی مدارک شما در نظر می گیرند. تنها زمانی که این هزینه ها را بپردازید مدارکتان بررسی می شوند. اپلای کردن به موسسه ثبت نام دانشگاه برای دانشجویان بین المللی (Stiftung für Hochschulzulassung) رایگان است.
چه زمانی باید اقدام به اخذ پذیرش تحصیلی آلمان کنم؟
پایان مهلت اپلای معمولا چند ماه قبل از شروع ترم است. دانشگاه تنها در صورتی مدارک شما را می پذیرد که کامل باشند و در زمان قبل از پایان مهلت اپلیکیشن به دانشگاه تحویل داده شده باشند.
هر چه زود تر با دفتر دانشجویان خارجی تماس بگیرید بهتر است. زیرا در این صورت زمان کافی برای تهیه مدارک خود را خواهید داشت. در این جا لیستی از پایان مهلت های اپلیکیشن ها را داریم:
برای رشته هایی که در ترم زمستان (معمولا از ماه اکتبر) شروع می شوند:
- پایان مهلت اپلای: معمولا از اواخر ماه می تا ۱۵ جولای.
- نامه ی قبولی در آگوست/سپتامبر برایتان ارسال خواهد شد.
- نامهی رد شدن درخواست در سپتامبر و اکتبر ارسال خواهد شد.
برای رشته هایی که در ترم تابستان شروع می شوند (ماه مارس/آپریل):
- پایان مهلت اپلای: اوایل دسامبر تا ۱۵ ژانویه
- نامهی قبولی در فوریه/مارس برایتان ارسال خواهد شد.
- نامهی رد شدن درخواست در مارس/آپریل ارسال خواهد شد.
بعضی دانشگاه ها ددلاین متفاوتی برای اخذ پذیرش تحصیلی آلمان دارند. گاهی تنها پذیرش برای ترم زمستان انجام می شود و پایان مهلت های اپلای از چیزی که در این پست نوشته شده است زود تر است. مهلت دقیق ثبت نام دانشگاه خود را پیدا کنید و ترم تحصیلی خود را در دانشگاهی که انتخاب کرده اید آغاز کنید.
همچنین می توانید برای اطلاعات بیشتر در مورد اپلای در کشور های گوناگون به دوره صفر تا صد اپلای مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه